Joey Helpish

Joey Helpish är en autist som skapar musik om autism. Han och hans Youtube-kanal förtjänar att uppmärksammas av fler, inom och utom autism-världen! https://www.youtube.com/user/Helpish1/
Så här ser han ut, i en av sina videos:

Joey Helpish föddes 1981 och växte upp i staten Oregon på USA:s västkust. Familjen var fattiga och hans biologiska far försvann tidigt, medan JH mormor var viktig för honom. JH upptäckte tidigt musik, spelade orgel i kyrkan, och lärde sig spela en mängd instrument. Han fick diagnos autism i mitten av 20-åren. Han ledde med framgång bandet ”UNKLE NANCY and the family jewels” 2004–2010. Musik med låttexter är sättet han uttrycker sig och hans terapi.

Under några år hemundervisade han fosterbarn och använde musikskapande i det. Den verksamheten ville han sen utvidga. Nu driver JH och partnern Kirsten verksamheten ”Dandyland” i Oregon. Där stödjer och utvecklar de neurodivergenta (eller personer med autism, adhd …) genom att skapa musik med dem. JH beskriver sig som lärare, coach, mentor och musikterapeut.

Joey Helpish är extremt kreativ och produktiv. Flera hundra klipp med egen musik finns på hans Youtube-kanal. Han verkar i många musikgenrer och låttexterna är mycket viktiga. Bara få klipp är textade på engelska. Och han är medvetet inte perfektionist. Här följer några låtar som handlar om autism och som jag gillar.

Neurotypical (a song about being autistic)
Texten handlar mycket om maskande, och JH stimmar fint i refrängen. Exempel: ”Momma didn’t raise no fool. Momma barely raised me at all.”

Actually autistic
Gå till Youtube och sök efter den, för länkning till den fungerar inte. Stims och repetitivt. Jag påminns om Ian Durys gamla klassiker ”Spasticus Autisticus”. Tyvärr otextad. Visst reaktion på någon ”Sia” och de sista 20 sekunderna är negativa.
”We are are more than personality traits. Hello I am actually autistic.”

Beautiful weirdo
Otextad. Exempel: ”Sometimes I just feel invisible. But all the time, I’m a beautiful weirdo.”

Torbjörn Andersson, tor@autist.se
2021-11-14